Poplatky za transakcie v bitcoinovej sieti klesli pod 1 dolár

Priemerné poplatky za bitcoinové (BTC) blockchainové transakcie klesli pod 1 dolár. Stalo sa tak prvýkrát po viac ako dvoch rokoch. Aké sú na to dôvody?

od Simona

NEWSLETTER okrypte.sk

Poplatky za transakcie v bitcoinovej sieti klesajú

Vysoké transakčné poplatky v blockchainoch pôsobia negatívne na adpciu kryptomien. Používatelia to vidia najmä pri transakciách s nízkou hodnotou. Napríklad transakčné poplatky v blockchaine Ethereum sa počas mediálneho ošiaľu okolo NFT niekoľkonásobne zvýšili, čo spôsobilo mrzutosť a podráždenie bežných používateľov, ktorí chceli previesť napríklad niekoľko desiatok dolárov v ETH.

V bitcoinovej sieti sa využívajú riešenia ako Lightning Network a Taproot, ktoré umožňujú rýchlejšie a lacnejšie transakcie. Od pondelka však už priemerné poplatky za bitcoinové transakcie klesli na 0,825 USD. Je to najnižšia cena oj 13. júla 2020.

zdroj: blockchain.com

Okrem vyššie uvedených aktualizácií možno pokles transakčných poplatkov pripísať viacerým faktorom, vrátane klesajúcich cien BTC a nižšej náročnosti ťažby kryptomien. Zároveň nižšia náročnosť ťažby nového BTC bloku spôsobuje postupné oživenie prostredia minerov, keďže teraz môžu využívať lacnejšie ťažobné zariadenia.

zdroj: blockchain.com

Ako môžete vidieť vyššie, august tiež znamenal koniec trojmesačného klesajúceho trendu online ťažkostí. Vďaka dôslednému úsiliu komunity bitcoinová sieť naďalej vykazuje známky zdravého finančného systému.

A čo Ethereum?

Zatiaľ čo používatelia kryptomien očakávajú, že každá aktualizácia siete zníži poplatky za plyn a rýchlosť transakcií, nie všetky aktualizácie majú slúžiť rovnakému účelu. Napríklad najočakávanejšia aktualizácia Etherea, The Merge, nezníži poplatky za plyn.

Ako nedávno vývojári vysvetlili:

„Zlúčenie znehodnocuje použitie ETH mining algoritmu Proof-of-Work prechodom na Proof-of-Stake, ale výrazne nemení žiadne parametre, ktoré priamo ovplyvňujú priepustnosť siete.“

Aktualizácia Merge kombinuje existujúcu vrstvu základnej siete Ethereum s reťazcom Beacon Chain, čím efektívne eliminuje potrebu energeticky náročnej ťažby nových coinov.

Vývojári Ethereum však pracujú aj na reforme siete z hľadiska výšky transakčných poplatkov.

zdroj: blockchain.news

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár