MMF verí, že vlády v Afrike by mali rýchlo regulovať trh s kryptomenami

Kolaps burzy FTX je podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) jedným z dôvodov, prečo by africké krajiny mali začať rýchlo regulovať trh s kryptomenami.

od Simona

Newsletter news

MMF: regulujte trh s kryptomenami!

MMF vyzýva na reguláciu trhu s kryptomenami v Afrike, jednom z najrýchlejšie rastúcich trhov na svete. Oznámenie prišlo  22. novembra.

Medzi dôvody, prečo by krajiny v regióne mali prijať reguláciu, fond uviedol kolaps FTX a volatilitu cien kryptomien, čo „stimuluje obnovené výzvy na väčšiu ochranu spotrebiteľov a reguláciu tohto odvetvia“.

Dodal, že „riziká spojené s aktívami kryptomien sú zrejmé“ a „je čas regulovať“ tento trh, aby sa dosiahla rovnováha medzi minimalizáciou rizika a maximalizáciou inovácií. Na základe Regionálneho ekonomického výhľadu pre subsaharskú Afriku z októbra 2022 sa zistilo, že „riziká budú oveľa väčšie, ak sa kryptomeny prijmú ako zákonné platidlo,“ čo predstavuje hrozbu pre verejné financie.

„Politici sa tiež obávajú, že kryptomeny by mohli byť použité na nelegálny prevod finančných prostriedkov z regiónu a obchádzanie miestnych zákonov, aby sa zabránilo úniku kapitálu. Rozsiahle používanie kryptomien môže tiež podkopať účinnosť menovej politiky, čo predstavuje riziko pre finančnú a makroekonomickú stabilitu,“ čítame ďalej.

Afrika a kryptomeny

Afrika a kryptomeny

Podľa údajov MMF až 25 % krajín subsaharskej Afriky už formálne regulovalo trh s kryptomenami a dve tretiny zaviedli určité obmedzenia. Na druhej strane Kamerun, Etiópia, Lesotho, Sierra Leone, Tanzánia a Konžská republika zakázali používanie digitálnych aktív – to je 20 % krajín subsaharskej Afriky. Najväčší používatelia BTC v regióne žijú v Keni, Nigérii a Južnej Afrike.

Podľa údajov analytickej spoločnosti Chainalysis sa medzi júlom 2020 a júnom 2021 hodnota afrického trhu s kryptomenami zvýšila o viac ako 1200 %, s vysokou mierou prijatia v Keni, Južnej Afrike, Nigérii a Tanzánii.

Ghana zase testuje digitálnu menu centrálnej banky (CBDC). Podľa Kwameho Opponga, riaditeľa Bank of Ghana, je cieľom iniciatívy krajiny podporiť finančnú inklúziu. Ghana má potenciál dosiahnuť úroveň adopcie kryptomien podobnú Keni a Nigérii, krajinám na 11. a 19. mieste v globálnom indexe adopcie kryptomien spoločnosti Chainalysis.

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár