Americké banky spolu s Fedom spúšťajú pilotný program digitálneho dolára

Veľké americké finančné inštitúcie spolupracujú s Fedom na testovaní platformy digitálnej meny.

od Martin Tkáč

Newsletter news
USA sú čoraz bližšie k zavedeniu CBDC

Zatiaľ čo trh s kryptomenami je plný strachu zo zlyhania FTX, tradičné finančné inštitúcie podnikajú krok smerom k prijatiu digitálnej meny.

Skupina bankových inštitúcií – vrátane HBSC, Mastercard a Wells Fargo – v utorok oznámila spustenie platformy digitálnych peňazí s názvom Regulated Liability Network (RLN).

„Členovia americkej bankovej a platobnej komunity zapojení do tohto projektu sú radi, že môžu spolupracovať s New York Innovation Center (NYIC), ktoré je súčasťou Federálnej rezervnej banky v New Yorku.“

– čítame vo včera zverejnenom vyhlásení.

Platforma bude využívať technológiu blockchain na vytváranie príležitostí na zlepšenie fungovania súčasného finančného systému. To zahŕňa vyrovnania medzi centrálnymi bankami, komerčnými bankami a „regulovanými nebankovými subjektami“.

Potenciál digitálnych mien centrálnej banky bol dlho predmetom záujmu bankových úradníkov. CBDC majú fungovať ako digitalizovaný platobný prostriedok a ich fungovanie je podobné ako stablecoiny. Sú spojené 1:1 s konkrétnou fiat menou.

Fed a projekt RLN

Skupina oznámila, že RLN bude trvať dvanásť týždňov, pričom plán je len v amerických dolároch. Účastníci vydajú simulované digitálne tokeny predstavujúce vklady zákazníkov a vyrovnajú sa prostredníctvom simulovaných rezerv centrálnej banky na zdieľanom blockchaine. Projekt bude zahŕňať regulačný rámec zosúladený s existujúcou legislatívou, ako napríklad „poznaj svojho zákazníka“ (KYC) a požiadavky na boj proti praniu špinavých peňazí. Zapojené subjekty tiež otestujú uskutočniteľnosť rozšírenia platformy na podporu ďalších digitálnych aktív, ako sú stablecoiny. Po ukončení projektu budeme poznať výsledky pilotného programu.

„Tento projekt bude prebiehať v testovacom prostredí a bude využívať iba simulované dáta. Jeho cieľom nie je urýchliť žiadny konkrétny politický výsledok, ani signalizovať, že Federálny rezervný systém prijme akékoľvek bezprostredné rozhodnutia týkajúce sa vhodnosti vydania maloobchodného alebo veľkoobchodného CBDC alebo toho, ako by bolo potrebné ho navrhnúť.

Spojené štáty by neboli prvé, kto by sa pokúsil vyvinúť národnú digitálnu menu. Čína už začala pracovať na digitálnom jüane pred niekoľkými rokmi. V septembri Austrália spustila pilotný projekt digitálneho dolára využívajúci súkromný podnikový variant Etherea známy ako Quorum.

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár