Jerome Powell nevylučuje ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb

Predseda Fedu Jerome Powell pripustil, že ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb v USA je pred nami. Veľa však bude závisieť od hospodárskych údajov.

od Simona

Newsletter news

Jerome Powell o úrokových sadzbách

Šéf Fedu Jerome Powell vystúpil pred bankovým výborom amerického Senátu. Priznal, že „najnovšie ekonomické údaje sú lepšie, než sa očakávalo, čo naznačuje, že cieľová úroveň úrokových sadzieb bude pravdepodobne vyššia, než sa pôvodne predpokladalo“.

„Ak by súhrn zhromaždených údajov naznačoval, že rýchlejšie sprísňovanie menovej politiky je opodstatnené, boli by sme pripravení zvýšiť tempo zvyšovania úrokových sadzieb. Obnovenie cenovej stability si bude pravdepodobne vyžadovať udržanie prísnejšej pozície menovej politiky po určitý čas,“ povedal.

Dodal, že „historické údaje dôrazne varujú pred predčasným uvoľnením menovej politiky“.

Venoval sa „januárovým údajom o zamestnanosti, spotrebiteľských výdavkoch, priemyselnej výrobe a inflácii. Tie „čiastočne zvrátili oslabujúce tendencie, ktoré sme v údajoch zaznamenali ešte pred mesiacom“.

Investorov môže znepokojovať, Powellove konštatovanie, že „v kategórii základných služieb bez bývania, ktorá tvorí viac ako polovicu základných spotrebiteľských výdavkov, je málo dôkazov o dezinflácii“.

„Na obnovenie cenovej stability bude potrebné zníženie inflácie v tomto sektore a je veľmi pravdepodobné, že dôjde k určitému uvoľneniu podmienok na trhu práce,“ dodal.

Uviedol tiež, že „hoci sa zdá, že spotrebiteľské výdavky v tomto štvrťroku rastú solídnym tempom, ostatné ukazovatele poukazujú na obmedzený rast výdavkov a produkcie“.

Kurz bitcoinu… nereaguje na Powellove slová

Oznámenie o ďalšom zvyšovaní úrokových sadzieb nie je pre finančné trhy dobré. Znamená to totiž, že Fed môže neskôr začať s ich znižovaním. Je to o to dôležitejšie, že potenciálny býčí trh bude okrem iného poháňaný nižšími úrokovými sadzbami. Inými slovami, investori budú hľadať aktíva, ktoré im umožnia zarobiť, keď banky nebudú ponúkať dobre úročené vklady.

Ako teda reagoval kurz bitcoinu na uvedené Powellove slová? Ukázalo sa, že len miernym poklesom, ktorý v kontexte toho, ako sa cena BTC správa celkovo, možno ignorovať.

bitcoin

Dnes stojí 1 BTC 22 000 USD, čo znamená pokles ceny za posledných 24 hodín približne o 2 %. K väčšej korekcii dochádza na týždennej báze. Za posledných 7 dní cena klesla o 7 %.

Ethereum na druhej strane stojí 1554 USD. Cena ETH sa za 24 hodín znížila o 1 % a za týždeň o 6 %.

Indexy strachu a chamtivosti oboch aktív naznačujú neutrálnu náladu investorov.

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár