Mark Cuban povedal, čo spustí ďalšiu krízu na trhu s kryptomenami

Mark Cuban, hviezda televíznej show Shark Tank a majiteľ tímu NBA Dallas Mavericks varuje, že nasledujúca kríza na trhu s kryptomenami bude súvisieť s „objavením a odstránením transakcií typu wash trade“. Táto prax sa údajne odohráva na centralizovaných burzách.

od Simona

Newsletter news

Mark Cuban o ďalšej kríze

Cuban sa podelil so svojimi myšlienkami o trhu s kryptomenami počas rozhovoru pre The Street.

Naznačuje to, že na burzách prebieha „wash trade“. Pod týmto pojmom sa podľa Wikipédie „skrývajú nezákonné praktiky pri obchodovaní s cennými papiermi na verejnom trhu. Wash trade spočíva v súčasnom predaji a kúpe nástroja, ktorého cieľom je umelé určenie ceny alebo objemu obchodovaného aktíva.“

Cuban dodáva, že sú to desiatky miliónov dolárov, ktoré vytvárajú umelý objem pre tokeny, ktoré „majú veľmi malé využitie“.

„Nemám žiadne podrobnosti, ktoré by som mohol ukázať, aby som podporil moje predpoklady,“ priznal.

Postup je však dlhodobo problém. Je to jedna z manipulatívnych praktík, ktoré zakazuje Komisia pre cenné papiere a burzy v USA a regulačné orgány na celom svete čoraz viac zasahujú proti týmto typom prípadov.

bitcoin

FTX

Kryptomenový priemysel trpí aj krachom kryptomenovej burzy FTX, ktorá v novembri vyhlásila bankrot. Bývalý generálny riaditeľ FTX Sam Bankman-Fried bol obvinený z viacerých obvinení z podvodu. Voči obvineniam vzneseným proti nemu však odmietol vinu.

Cuban v novembri povedal, že ak by bol Bankmanom-Friedom, „tak by sa bál ísť do väzenia na dlhú dobu“.

Hviezda Shark Tank však stále verí, že bitcoin je dobrá investícia. A nielen to, dokonca nazval investorov do zlata „bláznami“.

„Ak máš zlato, si pekelne hlúpy,“ povedal.

„Niekto vás môže zbiť alebo zabiť a vziať vám zlatú tehličku,“ vysvetlil, aké riskantné je investovanie do zlata.

Čaká aj na ďalšie poklesy ceny bitcoinu.

„Chcem, aby bitcoin šiel oveľa nižšie v grafe, aby som si mohol kúpiť ďalšie coiny,“ dodal.

Prezradil tiež, že investuje do kryptomien, pretože očakáva, že smart kontrakty „budú mať významný vplyv na vytváranie cenných aplikácií“.

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár