Ministerstvo spravodlivosti bude predávať kryptomeny získané od BitConnectu

od Martin Tkáč

Americké ministerstvo spravodlivosti plánuje predať kryptomeny v hodnote až 56 miliónov dolárov. Ide o prostriedky zhabané v súvislosti s kauzou finančnej pyramídy BitConnect.

BitConnect a ministerstvo spravodlivosti

Ministerstvo spravodlivosti v utorok vo vyhlásení uviedlo, že zabavené kryptomeny predá a výnosy si ponechá v amerických dolároch. Prostriedky z predaja kryptomien budú v rukách úradov, kým nebude možné tieto prostriedky použiť na poskytnutie kompenzácie obetiam BitConnect.

Americká vláda v súčasnosti drží vo svojich digitálnych peňaženkách až 56 miliónov dolárov v kryptomenách. Výška odškodnenia pre ľudí, ktorí boli poškodení BitConnect, bude závisieť od „budúceho reštitučného príkazu vydaného súdom podľa rozsudku“.

Oznámenie dodalo, že BitConnect bol najväčší podvod na americkom trhu s kryptomenami, ktorý sa prejednáva na súde. Nie je jasné, ako americká vláda naloží s predajom kryptomien v hodnote miliónov dolárov, ani aký dopad by to mohlo mať na cenu bitcoinu (BTC) a etherea (ETH).

Dnes sa cena BTC pohybuje okolo 60 000 USD (po poklese o cca 9 % oproti včerajšku), pričom cena 1 ETH v čase zverejnenia tohto textu je 4 200 USD (pokles okolo 10 % za 24 hod. základ).

Pyramída

Organizátori programu BitConnect boli zodpovední za vytvorenie „ponuky na neregistrované cenné papiere“, ktorá im priniesla zisk až 2 miliardy dolárov. Bývalý riaditeľ projektu a promotér Glenn Arcaro sa v septembri priznal k vine a bol nútený zaplatiť 24 miliónov dolárov obetiam BitConnect.

Komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) vzniesla obvinenie aj voči Satishovi Kumbhanimu, zakladateľovi Arcaro a BitConnect, ktorého miesto pobytu je však dodnes neznáme. V súčasnosti sa pripravujú vyrovnania s SEC pre ďalších ľudí zapojených do pyramídy. Mnohým ľuďom z projektu však hrozí väzenie či veľmi prísne finančné postihy.

BitConnect, vytvorený v roku 2017, bol taký úspešný, pretože sľuboval naivným investorom veľké zisky. Išlo o pôžičkovú platformu, ktorá mala svojim užívateľom generovať obrovské výnosy. Projekt napokon stroskotal v roku 2018. Stalo sa tak po zásahu úradov jednotlivých krajín.

zdroj: beincrypto.pl, pixabay.com

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár