Ruská centrálna banka môže súhlasiť s legalizáciou ťažby kryptomien

od Martin Tkáč

Centrálna banka Ruska bude súhlasiť s legalizáciou ťažby kryptomien v krajine, avšak pod podmienkou, že príjem z tejto činnosti bude prevedený na fiat meny mimo Ruska. Najnovšie správy o stanovisku regulátora k legalizácii ťažby prichádzajú po tom, čo sa tamojšie úrady priaznivo pozerali na možné využitie kryptomien na platby.

NEWSLETTER okrypte.sk
Centrálna banka Ruska prijme legalizáciu ťažby kryptomien

Menové orgány v Moskve sú teraz pripravené podporiť legalizáciu ťažby kryptomien pod podmienkou, že ruskí baníci budú povinní predať mince, ktoré v tomto procese získajú, mimo krajiny. Vyplýva to z nedávneho vyhlásenia Kirilla Pronina, vedúceho oddelenia finančných technológií Bank of Russia.

Centrálna banka predtým navrhla úplný zákaz ťažby BTC a altcoinov. Situácia sa začala meniť s vypuknutím vojny na Ukrajine, keď Západ začal uvalovať ekonomické sankcie na Rusko a odrezal banky od systému SWIFT.

Guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullina minulý mesiac oznámila, že platby kryptomenami by mohli byť povolené za predpokladu, že „nepreniknú“ do ruského finančného systému. Zároveň trvala na tom, že s digitálnymi menami, ako je bitcoin, by sa na ruských finančných platformách nemalo obchodovať, keďže tieto aktíva sú pre potenciálnych investorov príliš volatilné a rizikové.

Kirill Pronin

Debata pokračuje

V prejave minulý týždeň na medzinárodnom právnom fóre v Petrohrade Pronin poznamenal, že hoci ťažba BTC nebude v kompetencii Centrálnej banky Ruska (CBR), je to jeden zo spôsobov, ako získať kryptomeny.

O legalizácii ťažby sa dá diskutovať, ale podľa nášho názoru musí byť v tomto smere splnených množstvo podmienok

– cituje Interfax a kryptomenové médiá

Riaditeľ odboru finančnej politiky ministerstva financií Ivan Čebeskov však upozornil, že aj niektoré veľké ťažobné spoločnosti, ktoré majú sídlo v Ruskej federácii, boli nútené riešiť zahraničné obmedzenia predaja svojich mincí ako tzv. výsledkom sankcií. Naznačil, že Rusko môže byť nútené vytvoriť si vlastnú infraštruktúru výmeny kryptomien, aby zabezpečilo likviditu priemyslu.

Kirill Pronin však zopakoval, že podľa CBR by sa kryptomeny vydané ťažiarmi v Rusku mali predávať mimo krajiny a nemožno ich hromadiť na území ruského štátu. Cieľom nie je vytvárať stimuly na neskoršie použitie týchto prostriedkov vo vnútroštátnych platbách.

Okrem nového zákona „O digitálnej mene“, ktorá má komplexne regulovať ruský trh s kryptomenami, v apríli Štátna duma predložila špeciálny návrh zákona „O ťažbe v Ruskej federácii“. Poslanci dolnej komory ruského parlamentu navrhujú uznať ťažbu kryptomien ako ekonomickú činnosť využívajúcu ruskú informačnú infraštruktúru a vybavenie nachádzajúce sa v tejto krajine.

zdroj: decrypt.co

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár