Ministerstvo spravodlivosti USA obviňuje Mining Capital Coin z podvodu vo výške 62 miliónov USD

od Michaela

Luiz Capuci, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ investičnej a ťažobnej platformy pre kryptomeny Mining Capital Coin (MCC) bol obvinený Ministerstvom spravodlivosti Spojených štátov amerických z „údajného organizovania programu globálneho investičného podvodu v hodnote 62 miliónov dolárov“. O čo vlastne ide?

Bola Mining Capital Coin finančnou pyramídou?

Ministerstvo spravodlivosti Capuciho obviňuje z účasti na sprisahaniach zameraných na páchanie bankových prevodov a podvodov s cennými papiermi. Okrem toho bol obvinený z prania špinavých peňazí v medzinárodnom meradle. Posledná obvinenie údajne súvisí s niekoľkými programami spustenými cez MCC. Capucimu hrozí v prípade preukázania všetkých obvinení až 45 rokov väzenia.

finančná pyramída Mining capital coin

Podľa obžaloby ministerstva spravodlivosti je generálny riaditeľ spoločnosti Mining Capital Coin spolu s partnermi, ktorých mená neboli zverejnené, obvinení zo zavádzania investorov. Prípad sa týka zaistenia príjmu z ťažobných balíčkov MCC a natívneho tokenu s názvom Capital Coin, za ktorým stála „najväčšia operácia na ťažbu kryptomien na svete“.

Capuci je obvinený z toho, že v rámci spomínaných balíčkov sľuboval „značné zisky a zaručené výnosy vďaka použitiu peňazí investorov na ťažbu novej kryptomeny“, ale údajne nedokázal implementovať zmluvu:

Capuci prevádzkoval podvodný investičný program a nepoužil prostriedky investorov na ťažbu kryptomeny. Namiesto toho presmeroval prostriedky do peňaženky pod jeho kontrolu.

V obžalobe je uvedené:

Capuci tiež čelí obvineniu z uvedenia pochybných obchodných robotov MCC na trh „s novou technológiou, ktorá tu ešte nebola“. Údajne dokázali uskutočniť „tisíce obchodov za sekundu“ a generovať denné výnosy pre investorov.

Okrem toho generálny riaditeľ a spoluzakladateľ MCC naviedol pridružené spoločnosti MCC prostredníctvom partnerského programu, ktorý fungoval na princípe pyramídovej hry. Za nábor investorov do  MCC im Capuci sľúbil všetko od „hodiniek Apple a iPadov až po luxusné vozidlá ako Lamborghini, Porsche

SEC tiež obviňuje MCC z podvodu

Obžaloba voči generálnemu riaditeľovi spoločnosti Mining Capital Coin sa zhoduje s dátumom, kedy americká Komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) vzniesla obvinenia z podvodu proti jej spoluzakladateľovi Emersonovi Piresovi a dvom subjektom kontrolovaným spoločnosťou Capuci, CPTLoin Corp. a Bitchain Exchange.

Podľa obžaloby SEC „MCC, Capuci a Pires predali 65 535 ťažobných balíkov investorom po celom svete a sľúbili denný výnos 1 percento, vyplácaný týždenne počas roka.

SEC tvrdí, že investori mali pôvodne garantované výnosy v bitcoinoch (BTC). Potom sa však forma zmenila na Capital Coin. Dali sa vykúpiť iba na „falošnej platforme na obchodovanie s kryptomenami, ktorú vytvorila a prevádzkuje Capuci“ s názvom Bitchain.

Potom, keď mali používatelia možnosť vybrať svoje prostriedky, museli si kúpiť ďalší balík na ťažbu.

SEC uviedla, že Pires a Capuci „zarobili najmenej 8,1 milióna dolárov z predaja ťažobných balíkov a 3,2 milióna dolárov z iniciačných poplatkov.“

Capuci a Pires podľa obžaloby využili každú príležitosť, aby od nič netušiacich investorov vymámili ďalšie peniaze.

Spoliehali sa na falošné sľuby o „obrovských ziskoch“ a svoje prostriedky získané z tohto podvodného plánu použili na financovanie bohatého životného štýlu vrátane nákupu Lamborghini, jácht a nehnuteľností.

– Povedala A. Kristina Littman, vedúca oddelenia kryptografických aktív a kybernetickej jednotky, divízie SEC na presadzovanie práva.

SEC tiež uviedla, že okresný súd pre južný okres Floridy minulý mesiac vydal predbežné opatrenie proti obvineným a príkaz na zmrazenie ich majetku.

zdroj: cnbc.com

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár