Ruská Štátna duma je proti úplnému zákazu kryptomien a požaduje reguláciu

od Simona

Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma údajne žiadala skôr regulačný rámec pre kryptomeny ako úplný zákaz ich používania. Orgán sa tak pripojil k ministerstvu financií, ktoré zastáva podobnú pozíciu.

Nekonečná sága

Začiatkom tohto roka Bank of Russia, centrálna banková inštitúcia najväčšej krajiny podľa oblasti zopakovala svoj negatívny postoj k sektoru kryptomien. Nazvala ich finančnou pyramídou, ktorá by mohla podkopať suverenitu menovej politiky a ohroziť miestnu finančnú sieť. Vyzval preto miestnu vládu, aby zaviedla úplný zákaz všetkých podnikov súvisiacich s kryptomenami na ruskom území.

Na druhej strane viaceré inštitúcie vrátane ministerstva financií považovali za lepší krok túto triedu aktív regulovať. V istom momente sa do diskusie zapojil aj prezident Vladimir Putin, ktorý povedal, že Rusko by mohlo ťažiť z tohto odvetvia, konkrétnejšie z jeho ťažobného sektora.

Podľa miestnej správy svoje stanovisko k tejto veci prezentovala aj Štátna duma. Pracovná skupina 50 expertov z tohto vládneho orgánu navrhla, aby Rusko zaviedlo „jasnú reguláciu digitálnych aktív“.

Medzi najdôležitejšie otázky patria vylepšené postupy Know Your Customer KYC, dodatočná ochrana investorov a monitorovanie, či sa kryptomeny nepoužívajú na nelegálne aktivity. Odborníci zdôraznili, že podobné nariadenia už existujú v iných krajinách a Rusko by nemalo zostať pozadu.

Dolná komora parlamentu je zároveň ostro proti zákazu všetkých kryptomien podobných tomu v Číne, nápad, ktorý navrhla Bank of Russia.

rusko a kryptomeny

Zakázať BTC je ako zakázať internet

Jedným z najväčších odporcov úplného zákazu je minister financií Ruska, Anton Siluanov. Minulý mesiac povedal, že zákaz kryptomien je ako zákaz internetu jednoducho nemožné:

„Centrálna banka chce prevziať a zakázať kryptomeny s odôvodnením, že to predstavuje riziko predovšetkým pre občanov, môže „infikovať“ finančné inštitúcie, banky a vytvoriť neprehľadný zúčtovací trh. To je to isté ako zákaz internetu, čo je nemožné“.

Pred vystúpením sa minister stretol s Elwirou Nabiullinou, šéfkou Ruskej banky a Dmitrijom Grigorenkom, podpredsedom vlády. Cieľom úradníkov bolo „dospieť k nejakému jednomyseľnému názoru“ na reguláciu kryptomien. V tejto veci sa im však nepodarilo nájsť spoločné riešenie.

zdroj: blockchain.news, pixabay.com

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár