Putin: Ťažba kryptomien by mohla poskytnúť Rusku výhodu

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin, súhlasil s centrálnou bankou Ruska, že digitálne aktíva sú mimoriadne nestále a predstavujú riziko pre finančnú sieť krajiny. V ich ťažbe však vidí potenciál. Ťažba môže podľa neho poskytnúť Rusku „istú konkurenčnú výhodu“.

od Martin Tkáč

NEWSLETTER OKRYPTE.SK

Ťažba dáva Rusku výhodu

Minulý týždeň centrálna banka Ruska vyjadrila svoj negatívny postoj ku kryptomenám. Inštitúcia navrhla úplný zákaz. Kryptomeny podľa nej pripomínajú finančnú pyramídu, podkopávajú suverenitu menovej politiky a ohrozujú tamojší finančný systém.

Na nedávnej konferencii ruský líder Vladimir Putin povedal, že si je vedomý prebiehajúcich diskusií na túto tému a zdôraznil, že pracuje na regulácii kryptomien.

Podobne ako centrálna banka aj Putin vyhlásil, že expanzia vznikajúcej triedy aktív so sebou nesie pre investorov riziká v dôsledku jej vysokej volatility. Na druhej strane prezident srdečnejšie hovoril o ťažbe kryptomien.

Ako hovorí, ťažba môže priniesť Rusku výhody.

Aj keď, samozrejme, aj tu máme určité konkurenčné výhody, najmä v takzvanom ťažobnom priemysle. Mám na mysli prebytočnú elektrinu a dobre vyškolený personál.

Potom vyzval Ruskú centrálnu banku a miestnu vládu, aby túto tému znovu prediskutovali a „došli k nejakému jednomyseľnému názoru…

Putinove vyjadrenia prišli deň po tom, čo sa Ivan Čebeskov člen ministerstva financií, postavil proti zákazu kryptomien v Rusku. Zákaz by podľa neho mohol viesť k tomu, že Rusko zostane mimo technologického popredia. Chebeskov povedal, že vláda by mala regulovať digitálne aktíva, nie ich úplne zbaviť.

rusko a kryptomeny

Ruská ťažba

Pred niekoľkými mesiacmi ruské ministerstvo hospodárskeho rozvoja, ministerstvo energetiky a Štátna duma trvali na tom, aby sa ťažba kryptomien stala legálnou činnosťou regulovanou ako podnikateľská činnosť.

Aleksey Minaev, zástupca riaditeľa spoločnosti Mineka pre rozvoj digitálnej ekonomiky dokonca uviedol, že toto odvetvie si zaslúži „rešpekt a reguláciu„. Dodal, že ak sa ťažba zlegalizuje, situácia bude obojstranne výhodná. Rusko bude profitovať z daní a ľudia budú môcť zarábať legálne.

Anatolij Aksakov šéf Štátnej dumy pripomenul, že ťažba kryptomien nie je v Rusku zakázaná, no neexistujú jasné pravidlá zdaňovania. Preto vyzval miestnych regulátorov, aby vytvorili jasné regulácie. Navrhol tiež, aby baníci platili vyššie sadzby za elektrinu ako ostatní odberatelia.

zdroj: beincrypto.pl, pixabay.com

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár