Očakáva sa, že digitálny jüan poskytne väčšie súkromie ako komerčné platobné aplikácie

od Martin Tkáč

Guvernér People’s Bank of China tvrdí, že digitálny jüan chráni súkromie svojich používateľov viac ako komerčné platobné aplikácie.

Digitálny juan a súkromie

Počas virtuálneho video stretnutia, ktoré sa uskutočnilo počas konferencie Inštitútu pre rozvíjajúce sa ekonomiky Bank of Finland, guvernér Čínskej ľudovej banky Gang Yi diskutoval o najnovšom vývoji týkajúcom sa digitálnej meny centrálnej banky svojej krajiny.

Osobitne sa venoval otázke súkromia:

Prikladáme veľký význam bezpečnosti osobných údajov a digitálneho jüanu a na dosiahnutie tohto cieľa sme vykonali príslušné regulačné a technologické zmeny. Prijali sme pravidlo anonymity pre malé transakcie digitálnych jüanov a chceme vysporiadať iba veľké transakcie. Čo sa týka zbierania osobných údajov, snažíme sa zbierať len to, čo je nevyhnutné a čo nám ukladá zákon, čo je oveľa menej ako dnešné elektronické platobné aplikácie.

Gang sa vyjadril aj k ukladaniu a používaniu osobných údajov, ktoré patria používateľom mobilných aplikácií:

Zároveň sa snažíme prísne kontrolovať ukladanie a používanie osobných údajov. Pokiaľ to nevyžaduje zákon, People’s Bank of China neposkytne takéto informácie žiadnej tretej strane ani vládnej agentúre. Čína v posledných rokoch prijala množstvo zákonov, ktoré majú uľahčiť bezpečnosť a ochranu osobných údajov z právneho hľadiska.

Rozvoj e-jüanov

V posledných mesiacoch vzrástol počet ľudí s účtami v e-jüanoch na viac ako 140 miliónov. Objem transakcií zároveň presiahol úroveň 62 miliárd jüanov (9,7 miliardy dolárov). Počas diskusie o ďalších krokoch rozvoja CBDC Gang vysvetlil, že zatiaľ čo e-jüan sa obmedzuje hlavne na spotrebiteľské nákupy v čínskom maloobchodnom sektore, existujú plány na cezhraničnú expanziu:

Čínska ľudová banka hľadá partnerstvo s centrálnymi bankami, medzinárodnými agentúrami a kryptomenovými subjektmi po celom svete. Už sme spustili most CBDC s Bankou pre medzinárodné platby, Thajskou bankou, Centrálnou bankou Spojených arabských emirátov a Hongkonským menovým úradom. Začali sme aj technické rozhovory s Európskou centrálnou bankou o návrhu CBDC.

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár