Banka Silicon Valley sa zrútila. Najväčší bankrot za posledných desať rokov!

Vyzerá to tak, že sme svedkami najväčšieho bankrotu banky za posledných 15 rokov! V piatok bolo oznámené, že regulačné orgány USA zatvorili banku Silicon Valley. Kontrola nad vkladmi klientov bola prevedená na Federálnu spoločnosť pre poistenie vkladov (FDIC).

od Simona

Newsletter news

Banka Silicon Valley zbankrotovala

Federálna spoločnosť pre poistenie vkladov (FDIC) 10. marca oficiálne oznámila, že americké finančné regulačné orgány zatvorili banku Silicon Valley Bank (SVB). Bankrot tejto inštitúcie predstavuje najväčší bankrot za posledných 15 rokov. SVB zastávala kľúčovú pozíciu v oblasti technológií (vrátane blockchainu) a subjektov rizikového kapitálu. V dôsledku toho si špičkové spoločnosti nemôžu byť isté, čo sa stane s ich aktívami.

Ako sa píše v oficiálnom komuniké vydanom regulačnými orgánmi, kalifornské ministerstvo pre finančnú ochranu a inovácie uzavrelo SVB. Okrem toho bola za správcu konkurznej podstaty vymenovaná Federálna korporácia pre poistenie vkladov (FDIC). FDIC zasa spustila činnosť Národnej banky pre poistenie vkladov v Santa Clare – práve v nej sa nachádzajú poistené vklady skrachovanej banky.

Okrem toho FDIC vo svojom oznámení uviedla ďalšiu dôležitú vec. No poistení vkladatelia majú stále prístup k svojim účtom, ale až od ranných hodín budúceho pondelka. Okrem toho pobočky SVB budú naďalej normálne fungovať, ale pod prísnou kontrolou. Bolo dodané, že šeky vydané SVB môžu byť zúčtované ako doteraz.

Vkladatelia musia byť trpezliví

Klasická úroveň poistenia FDIC je do výšky 250 000 USD na vkladateľa, na banku a na každú kategóriu vlastníctva účtu. FDIC tiež uviedla, že tí vkladatelia, ktorí nemajú špeciálne poistenie, sa môžu spoľahnúť na potvrdenia správcu konkurznej podstaty pre svoje bankové zostatky. Regulačný orgán uviedol, že v prípade nepoistených vkladateľov bude vyplácať zálohy na dividendy. Očakáva sa, že sa tak stane v priebehu budúceho týždňa. Uviedol tiež, že sa uskutočnia prípadné ďalšie výplaty dividend, ktoré súvisia s tým, že regulátor predáva aktíva patriace skrachovanej banke.

dolár

Otázka, či si vkladatelia, ktorí majú viac ako 250 000 USD, budú môcť vybrať všetky svoje aktíva, bude závisieť od výšky finančných prostriedkov, ktoré FDIC získa po predaji aktív SVB. Mnohí v technologickom sektore sa obávajú, či budú čeliť problému s likviditou. K tomu by mohlo dôjsť, kým sa neukončí uvedený proces a vkladatelia nedostanú svoje prostriedky.

Na konci decembra minulého roka mala banka Silicon Valley Bank rôzne aktíva v hodnote približne 209 miliárd USD a vklady v hodnote 175,4 miliardy USD. FDIC vo svojom vyhlásení uvádza, že nie je isté, aká časť týchto vkladov presiahla stanovený limit poistenia. Americká banka Washington Mutual, ktorá sa zrútila v roku 2008, bola poslednou takouto inštitúciou, ktorá mala kapitál na podobnej úrovni. Táto inštitúcia totiž v určitom období spravovala aktíva v hodnote 307 miliárd USD.

Čo bude ďalej s klientmi banky?

Silicon Valley Bank bola významnou bankou, ktorá podporovala firmy rizikového kapitálu. Tie sú pod veľkým tlakom v dôsledku vyšších úrokových sadzieb a spomalenia primárnych verejných ponúk akcií. Tieto faktory im sťažovali získavanie prostriedkov na rast, takže SVB sa často ukázala ako jediné účinné riešenie.

Zatvorenie banky môže ovplyvniť viac než len samotné vklady. Ovplyvniť by mohli aj mnohé úverové nástroje a iné formy financovania. FDIC oznámila, že dlžníci, ktorí si vzali prostredky v SVB, musia naďalej splácať svoje záväzky ako zvyčajne.

Ešte v stredu banka uviedla, že po vykázaní straty 1,8 miliardy USD z predaja majetku spoločnosti sa snaží získať viac ako 2 miliardy USD dodatočného kapitálu. Po týchto správach stratili akcie materskej spoločnosti SVB Financial Group 60 % hodnoty. O deň neskôr klesli o ďalších 60 % a potom boli úplne zastavené.

David Faber z CNBC v piatok ráno informoval, že pokusy o získanie kapitálu zlyhali a SVB je nútená zamerať sa na potenciálny predaj. Rýchly odliv vkladov klientov však proces predaja komplikoval.

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár