Rockstar Games chce obmedziť používanie NFT

Rockstar Games zakázalo vytváranie serverov na hranie rolí pre Grand Theft Auto 5 a Red Dead Redemption 2, ktoré využívajú platené lootboxy, kryptomeny a NFT.

od Martin Tkáč

Newsletter newsRockstar Games hovorí NFT „Nie

RP/role-play servery vytvorené fanúšikmi pre Grand Theft Auto V sú veľmi populárne. Problémom je, že ich tvorcovia už pred časom začali vsádzať na riešenia, ktoré im umožnili zarobiť. Výsledkom je, že Rockstar Games zavádza niekoľko zákazov.

Napríklad bolo zakázané prevádzkovať RP servery pre GTA 5 a Red Dead Redemption 2, medzi ktoré patria napr. platené lootboxy (pre neznalých: kontajnery v počítačových hrách, ktoré obsahujú náhodné, virtuálne predmety), využívajú kryptomeny a NFT.

Vývojár tiež zakazuje spúšťať servery, ktoré:

  • ponúkajú nové misie, mapy alebo príbehy,
  • poškodenie oficiálnych režimov pre viacerých hráčov v GTA Online a Red Dead Online,
  • zneužívajú ochranné známky a duševné vlastníctvo Rockstar Games a iných spoločností.

Odborníci poznamenávajú, že nové pravidlá sú také široké, že v praxi umožňujú Rockstar Games vypnúť prakticky každý RP server.

V praxi však ide najmä o prvé spomínané ciele, teda lootboxy a NFT. Ide teda o minimalizáciu možnosti zarábania peňazí na GTA 5 bez súhlasu vývojárov.

Väčšina fanúšikovských serverov ponúka nové misie a príbehy a mnohé sú udržiavané darmi od hráčov. Rockstar Games to doteraz ignorovalo a vyhlásenie pravidiel to zrejme nezmení. Štúdio chce jednoducho zastaviť najpochybnejšie projekty tohto typu

Stojí však za to dodať, že Rockstar Games si pravidelne vynucuje zatvorenie tohto typu neoficiálnych projektov.

Vykorisťovanie hráčov

Na jar tohto roku spotrebiteľské organizácie z 18 európskych krajín podporili závery správy Nórskej rady pre ochranu spotrebiteľov (Forbrukerrådet). Lootboxy v počítačových a mobilných hrách sa v dokumente nazývali „vykorisťovanie“. Forbrukerrådet naznačil, že hráči sú v hrách neustále vyzývaní, aby míňali peniaze.

Napriek vyššie uvedenému sa dá predpokladať, že NFT budú na hernom trhu čoraz viac využívané. Naznačuje to napríklad nedávna akcia Sony Interactive Entertainment, o ktorej si môžete prečítať tu.

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár