Tether nakrátko stratil spojenie s dolárom

od Martin Tkáč

Tether, najväčší stablecoin na svete, dnes nakrátko stratil spojenie s dolárom. USDT klesol o 5 % na 0,95 USD.

Podľa údajov CoinMarketCap sa stablecoin o niečo zotavil, no stále sa obchoduje za 0,99 USD. Jeho trhová kapitalizácia je viac ako 81 miliárd dolárov. Paolo Ardoino, technický riaditeľ spoločností Tether a Bitfinex, uviedol, že volatilita bola výsledkom „čistej dynamiky trhu“.

Na Bitfinexe je prepojenie Tether oveľa väčšie ako 1 $, zatiaľ čo na Krakene je o niečo menej ako 1 $. To malo za následok, že arbitri nakupovali USDT lacno na Krakene a predávali ich na Bitfinexe so ziskom. Iní tvorcovia trhu nakupovali USDT za menej ako 1 dolár na Krakene a kupovali ho priamo späť za 1 dolár, pričom si stále užívali zisk. Ale je to všetko čistá dynamika trhu a nemá to absolútne nič spoločné s hodnotou Tetheru, ktorá stále drží svoje spojenie.

K „odtrhnutiu“ od dolára dochádza počas turbulentného týždňa pre odvetvie. Len pred pár dňami implodoval stablecoin ekosystému Terra – UST. Navyše bitcoin za posledný týždeň stratil takmer 30 % svojej hodnoty a klesol na najnižšiu úroveň od roku 2020.

USDT a UST sú však dva rôzne typy stablecoinov. UST je algoritmický token riadený inteligentnými zmluvami, zatiaľ čo USDT je ​​podporovaný rezervami Tether.

Ako je Tether zabezpečený?

Jeden USDT sa minie za ekvivalent jedného dolára v aktívach zaplatených do Tetheru a naopak. Podľa správy o transparentnosti spoločnosti stojacej za stablecoinom tieto aktíva zahŕňajú hotovosť, podnikové dlhopisy, obchodné papiere a ďalšie.

Podporné rezervy USDT zahŕňajú 83,74 % hotovosti a peňažných ekvivalentov, 4,61 % podnikových dlhopisov a drahých kovov, 5,27 % zaistených úverov a 6,38 % iných investícií vrátane digitálnych tokenov. Z toho 83,74 % je podľa spoločnosti hotovosť a bankové vklady len 6,36 %.

Napriek tomu, ako ubezpečil generálny riaditeľ, používatelia môžu kedykoľvek predať svoje USDT 1: 1 voči doláru pomocou webovej stránky tether.to.

zdroj: cointelegraph.com

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár