Starosta New Yorku Eric Adams navrhuje zrušiť BitLicense

od Martin Tkáč

Eric Adams, starosta New Yorku (NYC), obhajoval zrušenie prísneho režimu BitLicense pre burzy kryptomien. Podľa jeho názoru brzdí inovácie a ekonomický rast.

Pravidlá BitLicense nie sú v prospech mesta New York

Adams predložil tento návrh na summite o krypto a digitálnych aktívach, ktorý v stredu (27. apríla 2022) usporiadali London Financial Times. Starosta NYC povedal, že licenčný postup zrejme znevýhodňuje New York:

Štát New York je jediným štátom, ktorý vyžaduje licenciu pre spoločnosti zaoberajúce sa kryptomenami. Toto je vysoká bariéra, ktorá nás jednoducho robí menej konkurencieschopnými. Musíme byť aj naďalej konkurencieschopní.

New York City Department of Financial Services (NYDFS) prvýkrát predstavilo princíp BitLicense v roku 2015. Kryptomenové spoločnosti v štáte, ktorý chce získať licenciu, musia zaplatiť poplatok za žiadosť vo výške 5 000 USD a podriadiť sa prísnym požiadavkám.

BitLicense však čelila tvrdej kritike zo strany komunity, ktorá tvrdí, že celý proces je príliš prísny. V júni 2020 vyzval regulátor NYDFS na predloženie pripomienok k navrhovanej podmienenej licencii BitLicense s cieľom povzbudiť spoločnosti zaoberajúce sa kryptomenami, aby podnikali v New Yorku.

Adamsov komentár k odhláseniu sa z BitLicense však niektorí zástancovia tohto princípu neprijali dobre. Podľa výkonného riaditeľa koalície Strong Economy for All Coalition v New Yorku Michaela Kincka je toto ustanovenie nevyhnutné pre takýto špekulatívny a deregulovaný sektor.

Navyše, na rozdiel od starostu, ktorý tvrdí, že BitLicense brzdí inovácie, Lee Reiners, výkonný riaditeľ Globálneho centra pre finančné trhy na Duke University, povedal, že to zvyšuje dôveru spotrebiteľov v trh s kryptomenami.

Krátko pred Adamsovým komentárom ku kryptomenám schválilo zhromaždenie štátu New York návrh zákona. Zavádza dvojročné moratórium na proof-of-work (PoW) kryptomenové bane, ktoré využívajú energiu z uhlia.

starosta New Yorku bitlicense

Adamsove ďalšie plány

Starosta New Yorku tiež prezradil plány na využitie technológie blockchain na vedenie mestských záznamov. Podľa Adamsa by použitie blockchainu pomohlo zabrániť podvodom a zabezpečiť pravosť dokumentov, ako sú rodné listy a notárske zápisnice.

Okrem toho oznámil, že jeho vláda buduje kampusy pre kryptomeny, aby umožnila mladým ľuďom lepšie porozumieť tomuto rastúcemu odvetviu.

Adams je zástancom kryptomien a vyjadril svoj záväzok urobiť z New Yorku bitcoinové centrum. Po nástupe do funkcie primátora v januári 2022 politik potvrdil, že prvé tri výplaty dostane v BTC a ETH.

zdroj: decrypt.co

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár