Visa a Mastercard pozastavujú služby ruským bankám

Kvôli západným sankciám uvaleným na Rusko začali Visa a Mastercard začiatkom týždňa blokovať svoje služby pre mnohé ruské inštitúcie. Obe spoločnosti sa tiež zaviazali spolupracovať s regulačnými orgánmi pri presadzovaní akýchkoľvek budúcich sankcií.

od Simona

Visa a Mastercard pozastavujú služby v Rusku

Visa a Mastercard vydali 28. februára a 1. marca vyhlásenia, v ktorých vyjadrili svoje znepokojenie nad súčasnou situáciou. Spoločnosti tiež venovali 2 milióny dolárov na pomoc obetiam prebiehajúcej vojny.

Spoločnosť Mastercard sa tiež zaviazala aktívne monitorovať kybernetické útoky a reagovať na ne. Hackovanie je dôležitou súčasťou hybridných konfliktov charakteristických pre súčasnosť.

Obe korporácie však neposkytujú presné informácie, ktorým subjektom bol obmedzený prístup k ich službám.

 „V dôsledku sankčného príkazu sme zablokovali mnohé finančné inštitúcie v platobnej sieti“. Informovala spoločnosť Mastercard.

Vo vyhlásení Visa sa píše len to, že „podniká rýchle kroky, aby splnila súčasné sankcie“.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj oboznámený s prípadom informuje o dlhom zozname zablokovaných ruských finančných inštitúcií. Zahŕňa okrem iného Ruskú centrálnu banku, VTB (druhý najväčší poskytovateľ pôžičiek v krajine) a subjekty označené ako Specially Designated Nationals.

Flexpool prestáva poskytovať služby zákazníkom z Ruska

Rusko vylúčené zo SWIFT

Následkom ruskej invázie na Ukrajinu je séria sankcií namierených proti Rusku. Represie zahŕňajú vysoké pokuty, pozastavenie dodávok a vylúčenie niektorých bánk z medzinárodného finančného komunikačného systému SWIFT.

Nie je to prvýkrát, čo Rusko utrpelo bolestivé následky kvôli Putinovej politike. Po sankciách uvalených v roku 2014 si Rusko v rámci akcií centrálnej banky vytvorilo vlastný systém na prenos finančných informácií.

Po odpojení SWIFT-u môžu ruské banky teoreticky prejsť na tento systém a na domáce platobné karty MIR. Neumožňujú však platby do zahraničia.

Rusko doteraz obchádzalo mnohé represívne opatrenia súvisiace s dodávkami so svojím závislým Bieloruskom. Neoficiálne sa však hovorí, že súčasné sankcie sa môžu rozšíriť aj na Bielorusko.

Útok na Ukrajinu negatívne ovplyvnilo ruskú ekonomiku. Žiaľ, najviac trpia bežní občania. Rubeľ sa výrazne znehodnotil a kľúčové úrokové sadzby sa viac ako zdvojnásobili. Mnohí Rusi v obave o národnú menu zamýšľajú vymeniť svoje úspory za stabilnejšie doláre a eurá.

zdroj: blockchain.news, pixabay.com

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár