Opera vstupuje do partnerstva so Solana Labs

od Martin Tkáč

Zdá sa, že Opera sa chce stať kráľom webových prehliadačov 3 a konkurovať Brave. V oficiálnom blogovom príspevku v piatok 10. decembra Opera oznámila partnerstvo so Solana Labs. Vďaka spolupráci prehliadač zavedie podporu pre natívny blockchain. To umožní portfóliu Solana a všetkým dAppes integrovať sa do ekosystému.

NEWSLETTER OKRYPTE.SK

Podľa Opery má byť integrácia hotová do prvého štvrťroka 2022. Dovtedy budú môcť používatelia využívať všetky výhody blockchainu v desktopových a mobilných prehliadačoch bez akýchkoľvek obmedzení.

Opera spája sily s @Solana! 🚀 Integrácia umožní používateľom Opera Android využívať bezproblémový prístup k Solana DApps spolu s nízkymi poplatkami a rýchlymi transakciami v rámci ekosystému. V 1. štvrťroku 2022 k nemu budete mať prístup prostredníctvom Opery.

Záujem o Operu Solana neprekvapuje. Minimálne od roku 2018 prehliadač cielene pristupuje k podpore kryptomien, technológie blockchain a tzv. Web 3.

Zdá sa však, že novinka trhy príliš nenadchne. Akcie Opery uzavreli piatkovú obchodnú seansu na úrovni 7,24 USD, čo je pokles o -4,36 %. Ide však o mierny nárast z úrovne 6,96 USD, na ktorej sa týždeň začal.

Tieto správy mali malý vplyv aj na ocenenie SOL. Token si stále zachováva medvediu trajektóriu, ktorá začala začiatkom novembra hneď po ATH. SOL, natívny token Solana uzavrel deň na 166,97 USD, čo predstavuje pokles o 7,86 %. Od vtedy sa cena vrátila na 169 dolárov. Stále je takmer 35 % pod ATH.

Majk Spirit NFT

Opera vs Brave: Battle for Web3

Na rozdiel od Webu 1, kde používatelia využívajú obsah poskytovaný webovou stránkou, a Webu 2, kde používatelia interagujú prostredníctvom centralizovanej platformy, na Webe 3 neexistuje žiadna centralizovaná entita. Komunikácia prebieha cez technológie ako blockchain, kde dáta prúdia po sieti bez možnosti zlyhania.

Príkladmi Web 3 sú napríklad Sapien, UjoMusic, Storj, Filecoin, Hive a Minds.

Napriek istým kontroverziám je Brave už nejaký čas nespochybniteľným kráľom prehliadačov kryptomien. Dokonca je poháňaný vlastným blockchainom a jeho token BAT slúži ako chrbtica celého ekosystému. Tento projekt zaviedol úplne nový systém reklamy a propagácie obsahu. Odmeňuje používateľov za prezeranie reklám. Títo zase môžu darovať tokeny tvorcom kvalitného obsahu.

Opera však zvolila pragmatickejší prístup. Nevytvorili kryptomenu, ale jej prehliadač sa prispôsobil Web3 ako žiadny iný. Okrem Solana má Opera natívnu kryptomenovú peňaženku, podporu dApp a ďalšie krypto funkcie.

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár