Nové bitcoinové NFT rozdeľujú komunitu

Aj keď je bitcoinová komunita mimoriadne rozdelená, Ordinals sa v ekosystéme rýchlo rozbiehajú.

od Rastislav Vasilišin

Newsletter news
Aj napriek nedôvere najväčších bitcoinerov sa Ordinals, NFT protokol na bitcoinovom blockchaine, rozbehli na nové historické maximum.

Podľa údajov Blockchain.com, od spustenia Ordinals Protocol na začiatku februára, sa priemerná veľkosť bloku zväčšila nad 2,5 megabitov (MB).

Nové bitcoinové NFT rozdeľujú komunitu

Nové bitcoinové NFT je ako pole neorané a každý spravodajský portál si už o tomto projekte napísal svoj názor. Niet divu, že názory sú v rámci bitcoinovej komunity mimoriadne rozdelené.

Niektorí sa domnievajú, že Ordinals je úplne zbytočný. Iní ho považujú za nový zdroj príjmov. V každom prípade je tento protokol finančne zaujímavý najmä pre bitcoinových ťažiarov.

Napríklad ťažiari už za krátke obdobie od spustenia Ordinals dokázali vygenerovať viac ako 600 000 dolárov.

Čo je Ordinals Protocol?

Ordinals je protokol, ktorý 20. januára spustil Casey Rodarmor, jeden z hlavných vývojárov bitcoinovej siete. Hlavnou funkcionalitou protokolu je vytváranie NFT priamo v blokoch bitcoinu.

Technicky to znamená možnosť obísť obmedzenie na využitie maximálneho priestoru v blokoch. Cieľom je, aby bolo možné zapisovať údaje s veľkosťou až 4 MB. Môže ísť o textové súbory, JPEG obrázky, video, audio alebo aj iné údaje.

Zatiaľ čo doteraz boli NFT dostupné len na Ethereu a Solane, teraz sú k dispozícii aj na bitcoinovej sieti.

Jason A. William, spoluzakladateľ spoločnosti Morgan Creek, dokonca na Twitteri napísal, že komunita NFT sa postupne presúva na BTC.

Pre a proti

Spustenie Ordinals rozdelilo bitcoinovú komunitu v rámci toho ako si vysvetľujú úlohu siete.

Jedni sa domnievajú, že sieť by mal zostať priestorom na posielanie bitcoinov. Iní si myslia, že vytvorenie NFT môže mať aj pozitívny vplyv na sieť.

Odporcovia Ordinals sú toho názoru, že popularizácia NFT na bitcoine môže spôsobiť preťaženie siete a neúmerne zvýšiť poplatky. Zástancovia zase veria, že nárast dopytu po bitcoinových NFT podporí rast ceny tejto BTC.

Akokoľvek to dopadne, skutočnosťou zostáva, že Ordinals sa nikam nechystá odísť. Práve naopak, závratnou rýchlosťou narastá na objeme a popularite.

Nie je prekvapením, že veľké NFT projekty, ako CryptoPunks alebo Bore Ape Yacht Club, si už našli cestu na bitcoinovú sieť. Napríklad, jeden Ordinal Punk sa 8. februára predal za 9,5 BTC alebo 215 000 dolárov.

Analytická spoločnosť Glassnode popísala spustenie Ordinals ako „nový a unikátny moment v bitcoinovej histórii”, kde inovácie generujú sieťovú aktivitu bez „klasického prevodu mincí pre monetárne účely.”

Len budúcnosť ukáže, čo bitcoinový NFT bude pre bitcoin znamenať.

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár