Juhokórejské úrady vydali zatykač na Do Kwona

Juhokórejské úrady nariadili zatknutie Do Kwona, zakladateľa Terraform Labs. Spoločnosť je zodpovedná za kryptomenu LUNA, ktorej nečakaný pokles hodnoty v máji spôsobil veľký krach na trhu digitálnych aktív.

od Martin Tkáč

Newsletter news

Pôjde Do Kwon za mreže?

Podľa agentúry Bloomberg vydala juhokórejská prokuratúra v Soule zatykač na Do Kwona a ďalších päť ľudí. Súvisí to s údajným porušením vnútroštátnych právnych predpisov o kapitálových trhoch. Rozhodnutie zatknúť team Terraform Labs prišlo tri mesiace po tom, čo niekoľko zamestnancov spoločnosti stratilo možnosť opustiť Južnú Kóreu. Týkalo sa to vyšetrovania implózie celého projektu. V rovnakom čase úrady urobili raziu aj na miestnych kryptomenových burzách.

Kwon v rozhovore pre Coinage minulý mesiac povedal, že štátna prokuratúra ho nekontaktovala. Tvrdí, že proti nemu neboli vznesené žiadne obvinenia, napriek tomu, že orgány činné v trestnom konaní zakazujú jeho zamestnancom opustiť krajinu.

Je ťažké urobiť takéto rozhodnutie, pretože sme nikdy nemali žiadny kontakt s vyšetrovateľmi. Nikdy nás z ničoho neobvinili
– tvrdil Kwon počas rozhovoru

Juhokórejská prokuratúra v júli vykonala raziu aj v dome spoluzakladateľa Terraform Labs Daniela Shina. Všetko sa údajne odohralo v rámci vyšetrovania obvinení z nezákonných aktivít stojacich za zánikom Terra. Úrady tiež uviedli, že Do Kwon má povinnosť informovať ich, keď sa vráti do krajiny. Spolu so zvyškom ľudí, na ktorých bol vydaný zatykač, už nejaký čas žije v Singapure.

Kwon povedal, že bude spolupracovať s úradmi, keď bude správny čas. Vo vyššie uvedenom rozhovore Coinage, ktorý nastolil otázku perspektívy väzenia, Kwon povedal: „život je dlhý.“

Anonymous sú tiež proti Kwonovi

Hacktivistická skupina Anonymous sa v júni zaviazala, že Do Kwon „čo najskôr postavia pred súd“. Na webe sa objavilo video hacktivistov, ktoré uvádzalo zoznam údajných Kwonových prehreškov, vrátane výplaty 80 miliónov dolárov každý mesiac z projektov LUNA a UST pred slávnym krachom.

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár