Horison Bridge – most spájajúci Harmony s Ethereom a Binance Chain je pod útokom

od Martin Tkáč

Horison Bridge, teda most spájajúci blockchainy Harmony, Ethereum a Binance Smart Chain, sa stal obeťou hackerského útoku, v dôsledku ktorého boli odcudzené tokeny v celkovej hodnote 100 miliónov dolárov. Útočníci sa zmocnili predovšetkým veľkého množstva Etheru, ale aj wBTC, weTH, AAVE, FRAX a niekoľkých stablecoinov.

NEWSLETTER okrypte.sk
Tím Harmony prostredníctvom svojho účtu na Twitteri oznámil, že bezpečnosť ich platformy bola ohrozená a došlo k masívnej krádeži tokenov. Spoločnosť sa okamžite spojila s národnými úradmi a špecialistami na sieťovú bezpečnosť, aby identifikovali a sledovali útočníkov.

Po určitom čase bol ich tweet aktualizovaný o informáciu, že adresa peňaženky hackera bola identifikovaná. Na adrese je zostatok približne 85 837 ETH v hodnote 98 miliónov dolárov pri súčasnom kurze tejto kryptomeny.

Upozornili sme aj na burzy a pozastavili sme Horison bridge, aby sme zabránili ďalším transakciám. Tím je počas vyšetrovania neustále aktívny.

– komentuje tím napadnutej platformy.

O priebehu tohto prípadu vás budeme informovať hneď, ako budú k dispozícii nové informácie o ukradnutých prostriedkoch.

Varovanie od Ape Dev

Zaujímavosťou je, že pred takmer 3 mesiacmi, presne 2. apríla, neautorizovaný výskumník a svojvoľný detektív, ktorý je zároveň tvorcom blockchainu Ape Dev, upozornil na Twitteri, že k takejto udalosti môže dôjsť.

V sérii tweetov, ktoré zverejnil, Ape Dev vyzval, aby sa pozornosť upriamila na skutočnosť, že bezpečnosť Harmony Bridge bola postavená okolo peňaženky multi-sig. Táto peňaženka mala iba štyroch majiteľov. Už Ape Dev si predstavoval, že takáto situácia sa dá využiť na spustenie veľmi jednoduchého útoku, pri ktorom stačilo, aby len 2 majitelia súhlasili s prevodmi v hodnote až 330 miliónov dolárov.

Útok na sieť Ronin

Krádež finančných prostriedkov z Horison bridge nie je prvá svojho druhu, ktorá zaútočila na mosty spájajúce blockchainy. V marci tohto roku sa ďalší most – sieť Ronin – stal obeťou hackerov, ktorí z platformy odčerpali 625 miliónov dolárov v USDC a ETH. Sieť Ronin potvrdila, že za útok na sieť projektu je zodpovedná severokórejská hackerská skupina Lazarus Group. Viac sme o tom písali tu.

zdroj: blockchain.news

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár