FBI uviedla, že skupina Lazarus okradla sieť Ronin o 620 miliónov dolárov

od Martin Tkáč

FBI obviňuje Lazarus Group a Severnú Kóreu z krádeže 620 miliónov dolárov zo siete Ronin. Reč je o hackerskom útoku z marca tohto roku.

FBI: Za útok na sieť Ronin je zodpovedná Severná Kórea

FBI vo štvrtok zverejnila vyhlásenie, v ktorom uviedla, že za útok na sieť Ronin je zodpovedná slávna skupina Lazarus napojená na Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR). Incident sa stal 29. marca. Celkovo bolo vtedy ukradnutých 620 miliónov dolárov.

Služby sa rozhodli potrestať Lazarus Group – zaviazali sa zadať adresy kryptomien spojených s páchateľmi útoku na ich čiernu listinu. To môže zabrániť predať svoje prostriedky na väčšine búrz.

Ako k útoku došlo? Podľa blogového príspevku projektu to bolo možné vďaka exploitu, programu, ktorý je určený na využitie existujúcich softvérových chýb, ktorý sa dotkol kontrolných uzlov Sky Mavis, vydavateľov Axie Infinity.

Útočník „použil hacknuté súkromné ​​kľúče na falošné výbery“ v dvoch transakciách videných na Etherscan.

Ukradnuté približne 2 miliardy dolárov

Podľa medializovaných informácií severokórejských hackerov je Lazarus Group organizáciou zodpovednou za väčšinu útokov, ktoré vykonala hlavná spravodajská služba KĽDR. Údajne už ukradla kryptomeny v hodnote 1,75 miliardy dolárov.

O skupine je známe, že od roku 2018 kradla a prala obrovské množstvo digitálnych mien. Najznámejším vlámaním bol útok na burzu KuCoin. Vtedy bolo zabavených približne 250 miliónov dolárov.

Okrem toho v roku 2021 Severná Kórea vykonala najmenej sedem kybernetických útokov proti kryptomenovým platformám. Vtedy sa získalo takmer 400 miliónov dolárov v digitálnych aktívach. Z ukradnutých aktív tvorilo ethereum 58 %, bitcoin 20 % a ostatné altcoiny 22 %.

Okrem uvalenia sankcií a posilnenia opatrení v oblasti kybernetickej bezpečnosti však USA v boji proti takýmto kybernetickým útokom môžu urobiť len málo, keďže vláda má malú šancu vydať kyberzločincov na územie USA.

Organizácia Spojených národov tiež tvrdí, že Kimov režim získava kryptomeny na financovanie svojho jadrového výskumu. Bezpečnostná rada organizácie opakovane vyzvala Severnú Kóreu, aby zastavila takéto experimenty. Napriek sankciám a varovaniam Pchjongjang naďalej rozvíja svoju jadrovú infraštruktúru a infraštruktúru balistických rakiet.

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár