Bitcoin je bezpečnejší ako stablecoiny! Prečo je to tak?

od Martin Tkáč

Bitcoin dosiahol novú rekordnú cenu 66 000 dolárov ako prvý burzový fond obchodovaný na burze (ETF) v USA, ktorý bol spustený v utorok v New Yorku.

Vďaka tomu by bol z hľadiska trhovej kapitalizácie cennejší ako Facebook, 5. najväčšia spoločnosť kótovaná v USA. Spustenie bolo brané ako znamenie, že kryptomeny vstúpili na hlavný finančný trh na Wall Street. Teraz môžu investori jednoducho investovať do bitcoinov nepriamo prostredníctvom svojich existujúcich akciových účtov.

Keďže ETF získalo schválenie americkej finančnej regulácie, signalizuje to investorom, že vláda nebude zasahovať proti kryptomenám. Toto by mohol byť len začiatok dlho očakávaného býčieho zápasu o kráľa kryptomien. Pri pohľade späť sa BTC spája s volatilitou cien kvôli jeho veľmi technickej povahe, len málokto rozumie digitálnym aktívam a wall street zostal kritický. V roku 2014 bola spustená kryptomena Tether (USDT), ktorá bola naviazaná na americký dolár a tvrdila, že je krytá 1:1.

V súčasnosti tvoria stablecoiny viac ako 70 % z celkového denného objemu obchodov, ale len 0,5 % z celkovej trhovej kapitalizácie. Prečo svet začal používať stablecoiny ako primárnu obchodnú menu na globálnych burzách a prečo nie lokálne meny?

Je to hlavne pohodlie:

1) stablecoiny ako USDT sú obľúbené pre svoju jednoduchosť výpočtu pri obchodovaní na burzách

2) je oveľa jednoduchšie držať USDT ako vyberať a vkladať fiat peniaze z bankových účtov na výmenu.

Stabilné mince sú však viazané na fiat peniaze, a preto podliehajú inflácii. V niektorých prípadoch nemajú potvrdenú podporu americkým dolárom, sú to centralizované a netransparentné organizácie bez politiky riadenia. Nedávne správy o poprednom stablecoine USDT by naznačovali, že ide o podvod a je len otázkou času, kedy cena 1 dolára skolabuje a zbaví všetkých držiteľov USDT:

Základné princípy Bitcoinu uvedené v jeho pôvodnom whitepapere boli revolučné kvôli decentralizácii a transparentnosti, ktorú Bitcoin svetu predstavil. Bitcoin je bezpečnejší ako akákoľvek iná forma investičného aktíva alebo meny vďaka tejto decentralizovanej a transparentnej architektúre.

Pred bitcoinom bolo veľa pokusov o vytvorenie digitálnych mien a sietí, kde však bitcoin inovoval vytvorenie blockchainu a motivačného mechanizmu určeného na odmeňovanie baníkov. A tak sa BTC prejavuje ako prvá „kryptomena“ ako výsledok technológie a ako taká si získava lojalitu kryptomenovej komunity. Teraz, keď Wall Street a inštitucionálni investori začínajú hromadiť BTC a po prvom spustení ETF v New Yorku… BTC sa presúva na ďalšie ATH.

Prečo však potom na trh denne prichádzajú tisíce ďalších kryptomien a mnoho ďalších? Možno BTC a stablecoiny stále nie sú ideálne riešenia.

Presne toto je problém, ktorý bol vytvorený na vyriešenie Brinc finance: spojiť všetky silné stránky transparentnosti BTC, decentralizácie, motivácie s podporou stablecoinov a cenovú stabilitu?
$BRC je digitálne aktívum, ktoré je možné kúpiť iba vložením prostriedkov do rezervy, t. j. na verejnú adresu peňaženky Ethereum; sto percent tokenov $ BRC v obehu je krytých týmito rezervnými fondmi.

To znamená, že každý token $ BRC je krytý finančnými prostriedkami, ktoré boli použité na jeho nákup, na rozdiel od väčšiny kryptomien, ktoré nemajú žiadnu formu rezerv alebo krytia.

Tvorba, pálenie a kontrola všetkých tokenov $ BRC sú kompletne vykonávané inteligentnými zmluvami, takže zásoba tokenov $ BRC je vždy decentralizovaná a bez manipulácie alebo svojvoľných akcií tímu stojaceho za projektom.

Nikto, dokonca ani zakladatelia, tím alebo komunita nedostane jediný token bez zaplatenia, t. j. uloženia do rezerv. A neexistujú žiadni investori, ktorí profitujú z nákupov skôr ako všetci ostatní len kvôli ich doterajšej histórii a sile značky. $BRC je prvé decentralizované kryptomenové aktívum, ktoré je plne podporené rastúcou cenovou krivkou poháňanou matematikou a kódom.

zdroj: decrypt.co, pixabay.com

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár