Plánuje Čína zvrátiť zákaz kryptomien?

od Martin Tkáč

V prvej polovici tohto roka sa Čína pustila do doteraz najväčšieho zásahu proti kryptomenám. A hoci mala v minulosti turbulentné vzťahy s priemyslom, tentoraz prísne regulácie prinútili minerov opustiť krajinu, ktorá bola predtým považovaná za „svetové hlavné mesto ťažby kryptomien“.

Celý trh veľmi jasne pocítil vplyv čínskych akcií. Bitcoin bol v apríli stále blízko starého historického rekordu. Po zavedení zákazov sa však jeho cena začala posúvať smerom na juh, čo so sebou ťahalo alternatívne mince. Okrem priebehu utrpela aj samotná sieť. Hahrate bitcoinu vtedy klesol o viac ako 50 % len za pár mesiacov.

Teraz sa však zdá, že čínska vláda svoj postoj k veci prehodnocuje. Národná komisia pre rozvoj a reformu rozoslala nový dotazník, v ktorom sa občanov pýta na ich názory na nedávny zákaz ťažby kryptomien.

Štúdia bude pokračovať mesiac. Čínska vláda po skončení prieskumu nepovedala, čo s týmito informáciami plánuje urobiť. V tomto odvetví sa však objavili špekulácie, že úrady môžu chcieť prehodnotiť prísny postoj, ktorý zaujali k trhu s kryptomenami a jeho vplyvom.

Biliónová chyba

Keď Čína začala bojovať proti ťažbe kryptomien, Michael Saylor, generálny riaditeľ MicroStrategy, verejne vyhlásil, že vláda sa dopúšťa „biliónovej chyby“. Krajina podľa neho zasahuje proti aktívu, ktoré „generovalo 10 miliárd dolárov ročne so 100 % medziročným rastom“.

Čínsky zásah proti bitcoinom bude „biliónovou chybou“.

CEO MicroStrategy Michael Saylor hovorí s @emilychangtv

Pred zavedením obmedzení Čína kontrolovala približne 50 % bitcoinového hashratu a čínsky trh zažíval boom. Zásah proti baníkom však znížil ťažobnú silu Číny na nulu. To umožnilo ďalším krajinám využiť príležitosť privítať baníkov vo svojich regiónoch.

Ako sme nedávno informovali, Spojené štáty sú teraz lídrom, pokiaľ ide o ťažbu. Druhé miesto patrí Kazachstanu a tretie Rusko.

zdroj: beincrypto.pl, pixabay.com

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár