Binance.US tvrdí, že posledný flash crash bol spôsobený chybou algoritmu

od Martin Tkáč

Americká pobočka burzy Binance tvrdí, že bleskový pád predvčerom, ktorý spôsobil pokles ceny BTC zo 65 000 USD na 8 700 USD v priebehu niekoľkých sekúnd, bol spôsobený zlyhaním obchodného algoritmu.

Zlyhanie Flash kvôli chybe v algoritme

Ako bolo oznámené predvčerom, cena bitcoinu na Binance. USA klesla z takmer rekordného maxima pod 10 000 USD. Bleskový pád zaznamenali aj ďalšie burzy ako Kraken a FTX.

Aj keď takéto prípady nie sú ojedinelé, 87% pokles (ten na Binance US) upútal pozornosť komunity. Spoločnosť sa preto rozhodla vysvetliť, čo sa presne stalo v liste, ktorý zdieľala s Bloombergom. Hovorí, že problém bol spôsobený chybou algoritmu.

Jeden z našich inštitucionálnych obchodníkov nás upozornil, že v jeho obchodnom algoritme je chyba. Zdá sa, že táto chyba spôsobuje výpredaj. Túto udalosť stále vyšetrujeme, ale chápeme, že tento obchodník už svoju chybu napravil a problém sa zdá byť vyriešený.

Flash crash je udalosť, pri ktorej cena podkladového aktíva výrazne klesne a potom sa okamžite vráti na predchádzajúce úrovne. Tento typ situácie môže poškodiť najmä obchodníkov, ktorí využívajú páku. Vedie k okamžitej likvidácii ich postavenia.

Podrobnosti o obrovskom poklese ceny

Ku kolapsu došlo o 7:34 newyorského času. Objem na burze v tej chvíli bol 592,8 bitcoinov, čo pri súčasných cenách má hodnotu necelých 40 miliónov dolárov.

Chyby, ako je táto, sa vyskytujú vo všetkých vašich financiách, keď napríklad obchodníci zamieňajú podrobnosti o svojich plánovaných obchodoch zadaním nesprávnej ceny alebo veľkosti objednávky. Nesprávne veľký obchod môže napríklad preťažiť knihu príkazov na burze, čo vedie k rýchlemu a masívnemu poklesu. Americký akciový trh utrpel slávny bleskový pád v máji 2010. Odvtedy však akcie takéto ťažkosti pravdepodobne nezaznamenajú.

zdroj: decrypt.co, pixabay.com

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár