Spojené štáty sa stali lídrom, pokiaľ ide o mieru hash BTC

od Martin Tkáč

Dôsledky čínskeho zákazu všetkého, čo súvisí s kryptomenami, vrátane ťažby, viedli k obrovskému prevratu. Ako ukázali najnovšie údaje, Spojené štáty americké v pomere hash bitcoinov predbehli Čínu.

Pád Čínskej ríše

Bitcoin a zvyšok odvetvia kryptomien sú v Číne zakázané od jeho vzniku. Napriek tomu bola krajina veľmi dlho zodpovedná za väčšinu miery hash BTC.

V skutočnosti sa žiadna iná krajina ani len nepriblížila úrovni Stredného kráľovstva. Baníkov lákala v ázijskej krajine lacnejšia elektrina. Údaje z banskej mapy University of Cambridge ilustrujú túto nadvládu. Na konci roku 2019 bol podiel Číny na výrobnej kapacite viac ako 75%.

Kurz bitcoinu-hash

Keď však boli zákazy zavedené a baníci boli úspešne vytlačení, toto číslo začalo postupne klesať. Všetko vďaka úradom, ktoré začiatkom tohto roka nariadili baníkom pozastaviť činnosť a opustiť krajinu.

Najľudnatejšia krajina sveta teda výrazne poškodila bitcoinové siete. Miera hash sa v priebehu niekoľkých mesiacov znížila o 60%. Vďaka jedinečnému spôsobu konfigurácie najväčšieho blockchainu, teda samoregulačnému mechanizmu obtiažnosti a vďaka úspešnému premiestneniu baníkov sa však metrika dokázala regenerovať, aj keď od ATH má stále ďaleko.

USA sú pred Čínou

Zníženie podielu čínskej hashovacej sadzby umožnilo ďalším krajinám zvýšiť svoj podiel na ťažbe kryptomien. V jednom momente sa začali objavovať správy o tom, že sa baníci sťahujú na západ.

#Čínska logistická spoločnosť v Guangzhou potvrdzuje pre @CNBC, že letecky prepraví 3 000 kg (6 600 libier) #bitcoinové ťažobné stroje do Marylandu v USA. Fenghua International inzeruje výrobky dodávané až k dverám, daň na oboch koncoch je zúčtovaná. Cena za kilo: už od 9,37 dolára!

Spojené štáty boli jedným z najčastejšie spomínaných miest. Niektorí politici, napríklad starosta Miami, sa dokonca pokúšali nalákať baníkov ponukou daňových úľav a lacnej energie.

Zdá sa, že tieto snahy sa vyplatili. Mapa ťažby ukazuje, že za väčšinu miery hash, až  35,4% sú v súčasnosti zodpovedné USA. To znamená, že najväčšia krajina sveta z hľadiska nominálneho HDP svoj podiel od apríla tohto roku viac ako zdvojnásobila. Ďalší v poradí je Kazachstan s 18,1%, nasleduje Rusko (11,2%) a Kanada (9,6%).

zdroj: beincrypto.pl, pixabay.com

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár