Bitcoinoví ťažiari v Kazachstane budú platiť vyššie účty za energiu

Od 1. januára 2023 musia bitcoinoví ťažiari platiť vyššie účty za elektrinu, ktorú používajú na ťažbu. Vyššia cenová sadzba, ktorá bola zavedená v roku 2021, v súčasnosti závisí od ceny elektriny využívanej ťažobnými poolmi a môže byť aj vyššia ako pôvodný poplatok.

od Martin Tkáč

Newsletter news

Vyššie náklady pre ťažiarov v Kazachstane

S príchodom nového roka budú mať ťažiari bitcoinu v Kazachstane ešte vyššie náklady na svoju činnosť.
Pretože od 1. januára 2023 sa poplatok účtuje podľa progresívnej stupnice. Pôvodný príplatok pre všetkých občanov bol 1 kazašský tenge (0,002 USD) za kilowatthodinu (kWh) a bol zavedený v lete 2021. Teraz môže tento kurz vyskočiť až na úroveň 25 tenge (cez 0,05 USD).

Sadzba závisí od zdroja a ceny elektriny, ktorá je potrebná na napájanie zariadenia na ťažbu digitálnych aktív. Zákonom o zmene a doplnení daňového poriadku bol zavedený nový mechanizmus určovania tarify. V júni 2022 to podpísal prezident Kazachstanu Kasym-Zomart Tokajev.

Základom je priemerná cena elektriny, ktorú ťažiari BTC spotrebujú počas daného fakturačného obdobia. Napríklad, ak by spoločnosť platila 24 tenge alebo viac za kWh, potom by sa účtoval minimálny poplatok 1 tenge, ako je uvedené vo vysvetlení k najnovším sadzbám.

Zaujímavé je, že najnižšie sadzby budú ponúkané ťažobným zariadeniam, ktoré fungujú prostredníctvom obnoviteľnej energie, bez zohľadnenia nákladov na elektrinu. Navyše v situácii, keď sa energia vyrába z iných zdrojov, mechanizmus výpočtu poplatkov vyzerá takto: čím lacnejšia je použitá energia, tým vyššie je daňové zaťaženie. Ako sa uvádza v miestnych médiách, poplatky sa môžu zvýšiť na 25 tenge za kWh.

btc

Vedie ťažba v Kazachstane k problémom so zásobovaním energiou?

Kazachstan bol destináciou, ktorú si ťažiari často vyberali po tom, čo im čínska vláda v roku 2021 nariadila zastaviť ťažbu v Ríši stredu. Veľa ľudí sa tam presťahovalo kvôli nízkym sadzbám elektriny. V dôsledku veľmi silného prílevu ťažobných spoločností však došlo v krajine k výpadkom elektriny.

Preto orgány Nur-Sultan (hlavné mesto Kazachstanu) začali prenasledovať nepovolené ťažobné pooly. Zavedenie nových regulácií na ťažobnom trhu už nejaký čas avizujú aj národné regulačné orgány. Už v decembri 2022 vstúpil do platnosti nový zákon, v ktorom je ustanovenie, že bitcoinoví ťažiari sú povinní vykupovať prebytočnú elektrinu na vládou kontrolovanom trhu.

Ešte skôr, v októbri, zákonodarcovia predstavili legislatívny návrh, ktorý by ťažbu kryptomien obmedzil len na registrované spoločnosti. Okrem toho by návrh umožnil subjektom, ktoré nemajú trvalý pobyt, pôsobiť v Kazachstane, pokiaľ majú zmluvy s miestnymi licencovanými dátovými centrami.

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár