2022 – bolo to pre kryptomeny naozaj také zlé?

Kryptomeny ukončili rok katastrofálnou sériou bankrotov a poklesom cien. Pri súčasnom strachu na trhu je ľahké zabudnúť, že rok 2022 priniesol aj množstvo pozitívnych udalostí a dôvodov na býčí optimizmus.

od Simona

Newsletter news

2022 – čierna séria pre kryptomeny

ATH prelomené Bitcoinom na konci roka 2021 prinieslo nádej na dynamický a plný rast v roku 2022. Veci sa však vyvinuli úplne inak a väčšinu mesiacov toto odvetvie čelilo obrovským problémom. Pripomeňme si najkrvavejšie udalosti uplynulého roka:

Najmä posledná udalosť pritiahla mainstreamovú pozornosť a kryptomeny sú opäť pod paľbou negatívnych pohľadov. Ale rok 2022 nebol len zlý. Toto odvetvie zažilo niekoľko významných transformácií, ktoré upadli do zabudnutia uprostred paniky okolo údajného podvodu SBF.

The Merge Ethereum

Po rokoch čakania a mnohých odkladov sa The Merge uskutočnilo v septembri a prebehlo bez problémov. Ethereum, druhá najväčšia kryptomena, prešla z energeticky náročného mechanizmu ťažby proof-of-work na proof-of-stake. Spotrebuje o 99 % menej elektriny a umožňuje oveľa rýchlejšiu prevádzku siete.

„Bolo to obrovské úsilie, ktoré komunita vývojárov Etherea zvládla mimoriadne dobre,“ povedal v októbri generálny riaditeľ ConsenSys a spoluzakladateľ Etherea Joe Lubin.

„Myslím si, že to bol posledný veľký otáznik okolo toho, či bude Ethereum v budúcnosti dôležité… A verím, že naši kolegovia v iných ekosystémoch majú teraz pre náš projekt pravdepodobne trochu väčší rešpekt.“

Regulácie

V priemysle sa často ozývajú hlasy o regulácii ako o konci kryptomien. Je to do istej miery pochopiteľné, keďže ich pôvodným zámerom pre mnohých bolo odstrihnúť sprostredkovateľov, decentralizovať sa a pôsobiť mimo dosahu vládneho vplyvu. Po rokoch sa však ukázalo, že pre väčšinu projektov to nie je reálna vízia. Priemysel je príliš veľký na to, aby ho úrady ignorovali. Budúcnosť kryptomien bude pravdepodobne vyzerať viac regulovane, ako sme si želali – to však nemusí nevyhnutne znamenať veľa zásahov.

Postoj predsedu SEC Garyho Genslera môže vyvolať mnohé obavy, ale iné kľúčové postavy vo Washingtone sú oveľa otvorenejšie a pracujú na legislatíve, ktorá by regulovala kryptotrhy spôsobom, ktorý nebráni inováciám. Senátorky Lummis a Gillibrand tiež pracujú na návrhu zákona, podľa ktorého by za kryptomeny bola namiesto SEC zodpovedná CFTC (Commodity Futures Trading Commission).

Za pozitívny ukazovateľ treba brať aj marcové exekutívne nariadenie prezidenta Bidena. Príkaz bol vľúdnou výzvou viacerým agentúram o konzistentné informácie o regulácii kryptomien. Európsky parlament zároveň prijal legislatívny balík o kryptomenách, v ktorom sa výslovne spomína „zabezpečiť, aby regulačný rámec EÚ pre finančné služby bol ústretový k inováciám a nevytváral prekážky pre používanie nových technológií“.

Polka Dot Crypto GIF by Jæn

V roku 2022 naďalej investovali do kryptomien

Fondy rizikového kapitálu v roku 2022 naďalej investovali peniaze do vývoja Web3:

  • Andreessen Horowitz (a16z) získal 4,5 miliardy dolárov pre svoj štvrtý fond zameraný na digitálne aktíva
  • Haun Ventures získalo 1,5 miliardy dolárov na investície do kryptomien
  • Pantera získala 1,3 miliardy dolárov pre fond venovaný blockchainovým projektom.

Množstvo krypto spoločností a projektov zarábalo peniaze aj počas hlbokej kryptozimy. Medzi ne patria Fireblocks (550 miliónov USD), ConsenSys (450 miliónov USD), Secret Network (400 miliónov USD), NEAR (350 miliónov USD), Chainalysis (170 miliónov USD), Keyrock (72 miliónov USD) a Ramp (70 miliónov). To znamená, že aj po sérii kolapsov a bankrotov v roku 2022 chcú najväčší investori stále vyčleniť svoje prostriedky na sľubné projekty súvisiace s technológiou blockchain.

Najväčšie značky veria v NFT

Špekulačná bublina na prevracanie JPEG súborov pomerne rýchlo spľasla. Účastníci trhu konečne začali oceňovať skutočné prípady použitia nového typu tokenu. NFT môže fungovať ako čokoľvek, čo si vyžaduje certifikát alebo doklad o príslušnosti, od preukazu na podujatie, cez športový lístok, členstvo v klube, až po autorské práva, listy duševného a hmotného vlastníctva.

Veľké značky vrátane Porsche, Adidas, Starbucks, Citroën, Instagram a Reddit sa teraz zamerali na nové príležitosti.

Yosuke Matsuda, prezident vydavateľstva Final Fantasy Square Enix, komentoval NFT vo svojom liste na konci roka:

„Očakávam, že digitálny tovar sa stane oveľa bežnejším pre širokú verejnosť.“

Zhrnutie

Rok 2022 bol obdobím mediálneho boomu. Zánik FTX vytvoril mainstreamovú fascináciu väčšiu ako čokoľvek, čo sa kedy stalo v kryptosvete. Za zmienku však stojí, že toto odvetvie sa stále dynamicky rozvíja a obdobia maximálneho strachu, akým je súčasný medvedí trh, vytvárajú najlepšie investičné príležitosti.

Sme veľmi radi, že sme pre vás mohli reportovať dianie v odvetví tento rok. Nech je rok 2023 rovnako zaujímavý!

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár