0 miliónov dolárov každému, kto pomôže v boji proti skupine Lazarus

od Martin Tkáč

Americké úrady práve zdvojnásobili cenu, ktorú sľúbili zaplatiť ľuďom, ktorí im pomôžu bojovať proti severokórejským kyberzločincom.

NEWSLETTER okrypte.sk
Väčšia odmena za boj s hackermi

Americké ministerstvo zahraničia prisľúbilo darovať až 10 miliónov dolárov každému, kto im poskytne cenné informácie, ktoré by mohli byť použité proti severokórejským hackerom. Suma je dvojnásobná oproti predchádzajúcej prisľúbenej cene v marci 2022.

Ak máte akékoľvek informácie o jednotlivcoch spojených so severokórejskou vládou, škodlivými kybernetickými skupinami (ako Andariel, APR38, Bluenoroff, Guardians of Peace, Kimsuky alebo Lazarus Group), ktoré sú zapojené do útokov na kritickú infraštruktúru USA v rozpore s počítačovým podvodom a Abuse Act počítač, môžete mať nárok na odmenu

– nahlásené služby.

Cena je dvojnásobkom 5 miliónov dolárov, ktoré boli ponúknuté pred štyrmi mesiacmi. Agentúra vtedy tvrdila, že severokórejskí hackeri sa zamerali na tamojšie kryptomenové burzy a finančné inštitúcie, aby ukradli prostriedky, ktoré Kimov režim neskôr použíáva na svoje jadrové programy.

Severokórejské hackerské skupiny už roky zaťažujú americké úrady. Takíto aktéri napríklad stáli za niektorými z najväčších kybernetických útokov v nedávnej minulosti, pričom pri tom ukradli kryptomeny v hodnote niekoľkých miliónov dolárov. Chainalysis odhaduje, že severokórejskí kyberzločinci len v roku 2021 ukradli takmer 400 miliónov dolárov v rôznych digitálnych aktívach.

Minulý mesiac Elliptic povedal, že slávny kybergang Lazarus bol ten, kto sa nabúral do Harmony a ukradol ekvivalent až 100 miliónov dolárov zo siete Ethereum.usa lazarusProblémy, ktorým čelí americké ministerstvo zahraničných vecí v boji proti hackerom, môžu byť spôsobené kyberzločincami, ktorí používajú sofistikované techniky na krádež a pranie kryptomien.

Severná Kórea a počítačová kriminalita

Pred niekoľkými týždňami agregátor digitálnej burzy aktív Coincub zistil, že Severná Kórea sa stala globálnou hackerskou superveľmocou. Kyberzločinci v krajine za posledné roky údajne zabavili viac ako 1,5 miliardy dolárov v digitálnych menách. Coincub ďalej tvrdil, že za väčšinou takýchto útokov stojí vláda Pchjongjangu.

zdroj: cointelegraph.com

Prečítaj si aj

Zanechaj svoj komentár